CHINY BLUE LACTOSE AGAR
Kod: CM0209
Standardowe, niehamujące środowisko stałe do liczenia i różnicowania bakterii w produktach mlecznych.
Typowa formuła * gm / litr
Pepton 5.0
Proszek „Lab-Lemco” 3.0
Laktoza 10,0
Chlorek sodu 5.0
Chiny niebieski q.s.
Agar 12,0
pH 7,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 35 g w 1 litrze wody destylowanej. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
China Blue Lactose Agar został opracowany przez Brandla i Sobeck-Skal1. Standardowe, niehamujące środowisko stałe do różnicowania i liczenia bakterii w mleku, zaproponowane przez Methodenkommission f Milr Milchwirtschaft2. Błękit porcelanowy służy jako wskaźnik pH, aby odróżnić fermentory laktozowe od fermentatorów innych niż laktoza, ale nie hamuje wzrostu ziarniaków; dlatego podłoże to można wykorzystać do wykrywania paciorkowców i gronkowców, a także grupy coli-aerogenes.
Płytki mogą być inokulowane smugami lub dziesiętne rozcieńczenia mleka mogą być dodawane do stopionego, chłodzonego medium w technice nalewania.
Po 18 godzinach inkubacji w temperaturze 35 ° C występują następujące kolonie:
Kolor niebieski
Mikroorganizmy
Fermentory laktozowe np. Escherichia coli i bakterie z grupy coli: średnica 3-4 mm
Gronkowce: średnica 1 mm
Paciorkowce: średnica 0,5 mm
Bezbarwny
Fermentory inne niż laktoza
Gatunki Salmonella, Serratia, Proteus i inne
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Pożywka odwodniona: słomy / jasnoniebieski, sypki proszek
Przygotowane medium: niebieski żel