AGAR BRILLIANCE BACILLUS CEREUS
Kod: CM1036
Agar Brilliance ™ Bacillus cereus (wcześniej Agar chromogenny Bacillus cereus) jest podłożem chromogennym do izolacji i różnicowania Bacillus cereus z próbek żywności.
Typowa formuła * gm / litr
Ekstrakt drożdżowy 4.0
Pepton 10,0
Wodorofosforan sodu 2,52
Dwuwodorofosforan potasu 0,28
Pirogronian sodu 10,0
Mieszanka chromogenna 1.2
Agar 13,0
pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
BRILLIANCE BACILLUS CEREUS SELEKTYWNY SUPLEMENT
Kod: SR0230
Zawartość fiolki (każda fiolka wystarcza na 500 ml pożywki)
na fiolkę
na litr
Polimyksyna B.
53,000IU
106 000 IU
Trimetoprim
5,0 mg
10,0 mg
Sposób użycia
Zawiesić 20,5 g w 500 ml wody destylowanej. Dobrze wymieszaj i doprowadzaj do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Schłodzić pożywkę do 50 ° C i aseptycznie dodać 1 fiolkę Brilliance Bacillus cereus Selective Supplement. Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.
Opis
Bacillus cereus, Gram-dodatnia, tlenowa, tworząca zarodniki bakteria w kształcie pręcika, jest szeroko rozpowszechniona w przyrodzie. Jest łatwo izolowany od gleby, kurzu, roślin zbożowych, roślinności, sierści zwierząt, słodkiej wody i osadów. Dlatego nie jest zaskakujące, aby znaleźć organizm związany z praktycznie każdym surowym towarem rolnym. Zdolność do tworzenia zarodników zapewnia przetrwanie na wszystkich etapach przetwarzania żywności bez retortowania, a organizm jest obecny w większości surowców wykorzystywanych do produkcji żywności. W normalnych okolicznościach B. cereus występuje przy 3 komórkach na gram jedzenia i nie powoduje żadnych problemów, ponieważ minimalny poziom powodujący chorobę wynosi więcej niż 105 komórek na gram1.
Zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit związane z Bacillus cereus wynika z spożycia dwóch różnych toksyn (toksycznych wymiotnych i enterotoksyny) wytwarzanych podczas wegetatywnego etapu wzrostu, w żywności, która została źle schłodzona po gotowaniu. Dwa rodzaje chorób są spowodowane przez dwie toksyny. Rodzaj choroby biegunkowej jest spowodowany białkiem o dużej masie cząsteczkowej lub enterotoksyną. Początek występuje zwykle w ciągu 6-15 godzin od spożycia zanieczyszczonej żywności. Uważa się, że choroba wymiotna (wymiotna) jest spowodowana niskocząsteczkowym, stabilnym termicznie peptydem, a objawy mogą zacząć się pojawiać w ciągu 0,5-6 godzin od spożycia1.
Z zatruciem pokarmowym typu biegunkowego związana jest szeroka gama produktów spożywczych, w tym mięso, mleko, warzywa i ryby. Ogniska typu wymiotnego były ogólnie związane z produktami ryżowymi; jednak w grę wchodzą także inne produkty o dużej zawartości skrobi, takie jak ziemniaki i makarony oraz produkty serowe. Mieszanki żywności, takie jak sosy, budynie, zupy, zapiekanki, ciasta i sałatki, były często oskarżane o wybuchy zatruć pokarmowych2.
Agar Brilliance Bacillus cereus zawiera chromogenny substrat 5-bromo-4-chloro-3-indolilo-β-glukopiranozyd, który jest trawiony przez enzym β-glukozydazę obecny w Bacillus cereus, co powoduje tworzenie niebiesko-zielonych kolonii. Polimyksyna B hamuje większość organizmów Gram-ujemnych i niektóre organizmy Gram-dodatnie, w tym niektóre Bacillus inne niż Bacillus cereus. Trimetoprim, który jest również dodawany do podłoża, blokuje syntezę kwasu foliowego niezbędną do produkcji DNA i jest aktywny przeciwko wielu bakteriom Gram-dodatnim, w tym Staphylococcus aureus, Enterococcus spp. i niektóre gatunki Bacillus inne niż cereus. Wykazano, że połączenie tych dwóch antybiotyków jest bardziej skuteczne niż stosowanie samej polimyksyny B3.
Ponieważ Bacillus thuringiensis jest biochemicznie identyczny z Bacillus cereus, będzie również rosnąć jako niebiesko-zielone kolonie na tym podłożu. Bacillus thuringiensis jest znany przede wszystkim jako patogen owadów, ale donoszono również, że jest powiązany z niektórymi wybuchami ludzkiego zapalenia żołądka i jelit4.
Technika
Należy pamiętać, że poniższe są przeznaczone wyłącznie jako sugerowana metoda użycia.
Przygotuj 10% rozcieńczenie (wag./obj.) Próbki żywności do przetestowania w Peptone Water CM0009 lub MRD CM0733
Homogenizuj próbkę przez 1 minutę za pomocą odpowiedniego laboratoryjnego blendera
Zaszczepić 0,1 ml objętości 10-1, 10-2 i 10-3 rozcieńczeń homogenatu na powierzchni płytek agarowych Brilliance Bacillus cereus
Inkubować płytki w 37 ° C przez 24 godziny
Zbadaj typowe kolonie Bacillus cereus
Potwierdź domniemaną identyfikację Bacillus cereus za pomocą zwalidowanej metody, np. oksydaza, barwnik Gram
Podać wyniki jako liczbę kolonii Bacillus cereus na gram masy próbki żywności.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Selektywny suplement Brilliance Bacillus cereus należy przechowywać w temperaturze 2–8 ° C.
Przygotowane podłoże przechowuj do 2 tygodni w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Dodatek selektywny: biały, liofilizowany granulat
Przygotowane medium: Lekki żel w kolorze słomy